Hoe verder? (2023)

We leven in een verwarrende tijd. Op veel terreinen van kerk tot en met politiek missen we een perspectief dat uitzicht biedt en richting wijst. We hebben het gevoel dat we op een kruispunt staan, maar dat we niet weten welke kant we op moeten. Wat geloven we eigenlijk nog? Hoe moet het verder met de leeglopende kerken? Hoe blijven we in gesprek over existentiële vragen met de volgende generatie? In het Leerhuis van 2023 vragen we een aantal mensen naar hun blik op de tijd die achter ons ligt, de huidige tijd en hun verwachtingen voor de toekomst. ​En wat zijn daarbij hun bronnen van inspiratie? Wie waren en zijn hun richtingwijzers?


16 maart: God zit in een klein hoekje -- Henk Veltkamp
Voor een interview bundel (Nooit heb ik niets met U. Gesprekken over God) stelde ik mensen nogal persoonlijke vragen. Wie is God voor u? ​Welke beelden, associaties of gevoelens ​had u als kind bij ‘God’? Wat is daarin, in de loop van uw leven, veranderd?
In mijn bijdrage op 16 maart geef ik mijn eigen antwoorden, om met behulp daarvan een soort diagnose te geven van wel en wee van ‘geloven’ in onze tijd. In welke opzichten heeft ‘geloven’ het moeilijk, en waar liggen juist behoeften, ​kansen en mogelijkheden?   

Henk Veltkamp, theoloog en socioloog, werkte als predikant en als geestelijk verzorger in een ziekenhuis.


23 maart: Het hoeft alleen maar gevonden te worden -- Jacobine Geel
Aan één scheppingsverhaal hebben we genoeg, maar onze behoefte aan herscheppingsverhalen is onstilbaar. Iedere tijd vraagt om zijn eigen verhalen, om ons te inspireren het huis dat wij bewonen bewoonbaar te houden of opnieuw bewoonbaar te maken. Vanavond wil ik met u zo’n verhaal op het spoor komen.

Drs Jacobine Geel (59) is theologe, televisiepresentator voor KRO NCRV en bestuurder. Sinds 2021 is ze voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens. Hiervoor was ze bestuursvoorzitter van GGZ Nederland.


30 maart: Lange leve de neergang -- Stijn Fens
In 1965 gingen er in ons land nog elk weekend zo’n 2,7 miljoen katholieken naar de kerk Tegenwoordig haalt dat aantal de 100.000 niet eens meer. Is alles nu verloren? Of gloort er nog hoop? Misschien moeten we van de neergang een deugd maken, zegt Stijn Fens. Bijvoorbeeld door als kerk helemaal opnieuw te beginnen. 

Stijn Fens​ is redacteur en columnist van Trouw. Hij bericht al ruim dertig jaar over het wel en wee binnen de rooms-katholieke kerk. In 2015 interviewde hij paus Franciscus.


13 april: Flitsen van hoop -- Marjolijn van Heemstra
In een tijd waarin zoveel onzeker wordt, waar gewoonten en tradities ter discussie komen te staan, waarin de stem van de kerken nauwelijks meer wordt gehoord en waarin kortom veel vastheid onder onze voeten wegzakt, is de grote vraag: waar zijn onze wegwijzers? Hoe vinden we onze weg, waar vinden we antwoorden op de vraag naar de betekenis van het samen op aarde zijn, waar vinden we voorbeelden die ons richting geven. Misschien liggen ze dichterbij dan we denken. Op zoek naar nieuwe vergezichten en toekomstperspectieven turen we de horizon af, maar schreeuwt deze tijd niet juist om aandacht voor het nabije? Hebben we wel een nieuw groot verhaal nodig of is het tijd voor de kleine verhalen?
In haar lezing vertelt Marjolijn van Heemstra aan de hand van persoonlijke ervaringen over het vinden van grootse antwoorden in de allerkleinste dingen.

Marjolijn van Heemstra is schrijver en theatermaker die in haar werk op een toegankelijke manier onderzoekt hoe we anders kunnen nadenken over onszelf en de wereld. Sinds 2019 schrijft Marjolijn van Heemstra voor De Correspondent over de vraag hoe de ruimte ons kan helpen om anders naar de aarde te kijken. Haar non-fictie boek over dit thema, In lichtjaren heeft niemand haast, werd verkozen tot NPO radio 1 Non-fictie Boek van het Jaar 2021. Daarnaast maakt Marjolijn van Heemstra regelmatig podcasts (o.a. Sør, Stadsastronaut, Als geschiedenis in je opstaat). Met haar dichtbundels en romans won ze verschillende literaire prijzen, haar laatste roman werd in acht landen vertaald.